Turistička agencija ZNAK Travel

Albanija leto 2022

Hotelski smeštaj u najpopularnijem letovalištima u Albaniji za leto 2022

autobuski prevoz

albanija

Albanija je predugo bila ignorisana kao turistička destinacija. Dok zemlja još uvek ima mnogo da sustigne svoje susede u Evropi, ona čini velike korake ka trajnom napretku. Albanija je zemlja sa dugom istorijom, skoro 5000 godina, sa uticajem Grka, Ilira, Rimljana, Mlečana, Vizantinaca i Osmanskog carstva…

Kao turistička destinacija, nije samo pristupačna, jeftina je. Jeftinija je od svih svojih suseda, posebno kada su u pitanju troškovi tranzita i hrane. Vrlo često se u zadnje vreme može čuti da Albanija ima najbolje plaže u celoj Evropi, kamene i peščane plaže sa prekrasnom, tirkiznom i kristalno čistom vodom. Za razliku od ostalih, popularnijih destinacija, ovde nema gužvi, kada idete na plažu naći ćete uvek više nego dovoljno mesta za sebe. A ukoliko želite plažu samo za sebe, Albanija poseduje veliki broj skrivenih plaža.

 

Zalasci sunca duž albanske obale su neverovatni. Tokom celog putovanja, pratiće vas zalasci sunca koji oduzimaju dah. Sledeća stvar koja će vas ostaviti pod utiskom je velikodušnost i gostoljubivost domaćina. Za Albaniju povećanje turizma ima ogroman potencijal da izvuče svoje građane iz siromaštva, tako da će se Albanci jako truditi da budete dobro zbrinuti. Samim tim obezbediti i sigurnost. Dok turizam u Albaniji tek počinje svoj veliki razvoj, putovanje Albanijom je podjednako sigurno kao bilo gde drugde u Evropi. U Albaniji ste manje izloženi riziku od sitnog kriminala nego u, recimo, Madridu, Rimu ili Parizu, a nasilje je izuzetno retko.

Sem plaža i ugostiteljskih objekata, Albanija kao zemlja duge i bogate istorije, poseduje puno zanimljivih lokaliteta, kao recimo, veliki broj tvrđava i dvoraca, s druge strane, vaše putovanje kroz Albaniju će okruživati neverovatne priprodne lepote, fantastični planinski predeli, prelepa jezera i vodopadi…

A kada na red dodje hedonizam, tu je naravno ukusna hrana. Ono što je zanimljivo, u Abaniji možete jesti odličnu italijansku hranu. Albanija je toliko blizu Italije, da su apsorbovali dosta od ove kulture. Pica u Albaniji je vrhunska, verovatno sledeća najbolja posle one koju ste pojeli u Italiji. Obala ima neverovatne plodove mora. Možete jesti ukusne, sveže, kozice, dagnje, ribu, lignje…sve po izuzetno povoljnim cenama. S druge strane, tradicionalna albanska kuhinja je preukusna, a među najpoznatijim jelima je pečena jagnjetina sa jogurtom ili punjeni patlidžan jedinstvenog ukusa. Veliki deo kuhinje je vegetarijanski. Mnoga njihova jela sadrže povrće, ali isto tako u Albaniji će Vam biti poslužen tanjir najukusnijeg grilovanog mesa. Sastojci su sveži, ukusni i često organski. Naravno, to neće biti označeno kao takvo, ali većina proizvoda u Albaniji dolazi od malih, lokalnih poljoprivrednika koji ne koriste pesticide. Iz tog razloga, paradajih i krastavci su neki od najukusnijih koje ste probali u skorije vreme… I pored dvoumljenja između vrhunske italijanske ili albanske hrane, u Albaniji možete dobiti izuzetno ukusnu grčku hranu, kao što su sarmice u vinovoj lozi, tzatziki, giros ili grčka salata. Ove dve kuhinje dele mnogo toga zajedničkog, a granice između onoga što je grčki i onoga što je albanski, variraju od toga gde se nalzite i koga pitate (kao između ostalog svugde na Balkanu). Pored hrane, i u Albaniji kao najpoznatije piće Vas čeka rakija, ali i vino, jer poseduje dosta vinskih regija sa iznenađujuće kvalitetnim i ukusnim vinima.

S obzirom, da je ovde turizam u razvitku, u većini su hoteli potpuno novi i iznenađujuće kvalitetni, a uz sve i pristupačni. Poseduju izuzetno kvalitetne all inclusive koncepte, koji po svom kvalitetu pariraju u potpunosti onima u Grčkoj, Turskoj ili Egiptu.

Albanija se menja, prilično brzo i s dolaskom stranih investicija u turizam, će zaličiti na Hrvatsku i Crnogorsku obalu, tako da je pravo vreme posetiti i posedovati samo za sebe sve te dragocene plaže. U svakom slučaju, sem relaksirajućeg i ugodnog odmora, u Albaniji Vam nikad neće biti dosadno.